Cafeaua – o dragoste eternă.

Cafeaua – o dragoste eternă.

  • 19/01/2014

Prima mențiune într-un document istoric, plasează cafeaua tocmai în îndepărtatul Yemen, la mănăstirea Sufi, undeva în secolul XV.

Boabele de cafea au fost însa descoperite în Etiopia, regiunea Kaffa – locul de unde și-au pornit călătoria spre a încanta, pe rând și definitiv, simțurile Lumii Arabe, ale Orientului Mijlociu, ale Persiei și Tuciei.

Fermecați de potenta licoare, turcii deschid la Constantinopole, în 1475, Kiva Han-primul magazin cu specific. De acolo, pana la a cuceri India, Indonezia, America și chiar întreaga Europă, cafeaua mai avea de facut un singur pas.

Pas pe care îl face tocmai în Italia, unde, venețienii sunt cei dintâi care se lasă seduși de îmbietoarea savoare. Prima cafenea din Europa a fost deschisă în Italia în 1645; olandezi au început să cultive cafea în colonii în scop industrial; iar Londra se lasă și ea „pradă” în 1654, (cafeneaua deschisă aici, păstrând tradiția până în zilele noastre). Începând cu aceest moment mapamondul este vrajit iremediabil.

Italian_coffee_drinkers_men

Documentele atestă că și România a căzut în mrejele cafelei, astfel în București, la 1819, existau douăzeci și unu de cafenele. Anul 1944, aduce o scădere a numărul lor la cincisprezece; pentru ca, mai apoi, în 1945 să fie închise de guvernul comunist. Din fericire această masură a fost de scurta durată, iar în prezent România se înscrie în topul tărilor consumatoare de cafea din Europa.

Varietatea de arome, de forme de prezentare, dar și controversele care învăluie aceste boabe magice, fac din cafea, în zilele noastre, al doilea cel mai consumat produs la nivel mondial.

Efectele benefice, atât pentru fizic cât și pentru suflet, ale universalei bauturi, primeaza, și cu siguranță ne vor determina să ne pregătim, de fiecare dată, cu drag, câte o ceașcă de fericire.

Lasa un comentariu