În fel și chip, dar de neconfundat.

În fel și chip, dar de neconfundat.

  • 15/02/2014

1274918_56298757

Cum în articolul anterior v-am prezentat birouri inedite, pare firesc ca acest articol să fie dedicat cafelei inedite.
Străbătând lumea în lung și în lat – chiar dacă deocamdată doar virtual, descoperim cafeaua în combinații fel și fel, speciale și determinate să stârnească admirația papilelor gustative.

Am regăsit cafeaua asociată cu alimente sau condimente cu care, la prima vedere, nu are nici o legătură, și am constatat că această licoare este mereu gata să surprindă și să încânte.

Într-o primă incursiune în Veracruz, Golful Mexic, cunoaștem localnicii care savurează cafeaua la prânz, după o supă de creveți, urmată de tortillas cu ceapă, fasole sau brânză şi un sos roşu picant. Ar putea să pară un gest reflex să servești o cafea după prânz, însă, în acest caz, este de neconceput să mănânci aceste bunătății fără a le completa cu o cafea cu ciocolată sau lapte.

6971756039_e3b10147c2_o

În Orientul Mijlociu cafeaua aromată cu cardamom este foarte apreciată, motiv pentru care este nelipsită din meniul restaurantelor și cafenelelor locale. Dacă mai adăugăm și fistic, direct în cafea sau într-un desert cu care să o consumăm, ne vom afla în prezența unui gust exotic, cu un aport semnificativ de energie.

Türk_Kahvesi_-_Bakir_Cezve

Irlanda ne bucură cu o cafea tare, cu whiskey și frișcă deasupra. Cel care a pus laolaltă aceste trei ingrediente pentru prima oară, a fost bucătarul Joe Sheridan; care din dorința de a ajuta un grup de pasageri debarcați într-o noapte friguroasă de iarna, le-a oferit ceea ce el a numit „cafea irlandeză”.

Se pare că americanii, care pun la mare cinste dovleacul, în placinte, tarte, creme, ori supe, s-au gândit să îl adauge și în cafea. Au conceput o rețetă care cuprinde lapte, dovleac și cafea, și care, face minuni pentru trup și suflet în diminețile reci de toamnă.

Când cheful de relaxare și odihnă atinge cote maxime, Sri Lanka poate fi locul ideal pentru răsfăț. Dacă nu reușiți să ajungeți acolo vă puteți consola cu o tradițională cafea cu scorțișoară și lămâie.

Cafeaua aromată cu păstăi de vanilie o întâlnim peste tot în lume. Nu se cunoaște cu siguranță cine a fost cel care a îndrăznit să le pună împreună pentru prima dată; dar o mare parte dintre noi îi mulțumim!

Helsinki, cosmopolita capitală a Finlandei, atrage an de an, tot mai mulți vizitatori. Obiectivele turistice, peisajele și stilul de viata nord european sunt principalii factori. Însă, se poate prea bine ca și cafeaua cu vodka, ce se găsește aici, să fie un factor important în ecuație.

Cafeaua cu rom sau coniac este la ea acasa în Turcia. În Bucureștiul de după al doilea Război Mondial, acest sortiment a pătruns sub denumirea de „marghilomană“. Astfel, la Capşa, aristocraţii de delectau cu o „marghilomană“, iar la Hanul lui Manuc, unde aveau loc baluri şi serate, ea era la mare căutare.

Asocierile pe care le-am evocat, și altele pe care încă nu le-am descoperit, s-au născut din dorința de a face cafeaua și mai delicioasă.
Să decidem care dintre ele sunt reușite și care nereușite este o chestiune subiectivă, pentru că fiecare dintre noi, are micile sale tabieturi, care fac din „momentele cafea” ale zilei ceva original.
Bucurați-vă de aceste momente, în orice parte a lumii v-ați afla!

Lasa un comentariu